Jeugdtrainers naar jeugdtrainersdag

Afgelopen vrijdagavond zijn we met 5 jeugdtrainers naar de jeugdtrainersavond in Leeuwarden geweest. Deze avond is initiatief van Korfbalstars. De avond werd verzorgd door Andre Kuipers en met als gast Jan Sjouke van den Bos. Het doel van de avond was trainers informeren over de achtergrond van het aanvalsspel, hoe bouw je een aanval op. Aanvallen doe je samen. Het doel is om trainers bewust te maken van het aanvalsspel door middel van waarnemen, sturen en stimuleren. De avond was gericht op de jeugd, van F t/m A.

De avond begon met een stuk theorie waarin er veel verteld werd over het aanvallen. Dingen die veel voorkomen tijdens de aanvallen zijn:
- Spelers zijn voorspelbaar;
- Spelers schieten van te verre afstanden;
- Er zijn weinig schoten, maar er wordt veel gerend;
- Er is veel stilstaand korfbal;
- Er komt eerst een aangeef en daarna komen er pas acties.

Om dit te veranderen zijn er een aantal zaken waar je je als trainer mee bezig moet gaan houden:
- Tijd nemen om waar te nemen
- Reageren op de situatie
- Meer schoten vanuit alle posities
- Schoten dichtbij de korf
- Verdediger constant verrassen

Tijdens het praktijk gedeelte werden er oefeningen uitgelegd die we daarna kort gingen uitvoeren. Een steeds terugkerende opdracht was: vervolg. Schiet iemand en vang jij de bal af? Kijk dan meteen of je zelf kan schieten in plaats van de bal weer door te spelen. Er werden allerlei situaties aangeboden, waarbij er gereageerd moet worden, er een vervolg komt en waarbij je moet waarnemen en opties geeft.

Als trainers hebben we tips gekregen over verschillende oefeningen en hoe je een oefening kan uitbreiden. Achteraf zeiden we tegen elkaar: het is eigenlijk zo makkelijk, maar we denken soms te moeilijk.

Elke bal die gespeeld wordt tijdens een aanval moet een bal zijn om te kunnen schieten. Het belangrijkste van korfbal is ten slotte dat je de bal door het mandje gooit. Hoe minder schoten er zijn, hoe minder kans dat er een doelpunt gemaakt wordt. Wees als speler onvoorspelbaar en wissel van positie. Elke bal die je krijgt tijdens de aanval is een schotkans, zorg er dus voor dat je op je schotafstand staat. Als je constant een schotdreiging hebt, ben je als speler gevaarlijk.

De avond was een succes en we hebben er veel van geleerd als trainers. Een avond zoals deze geeft je als trainer nieuwe inzichten en tips om een training te geven.

Nadenkertje:

Is de veldafmeting te groot?
De korf staat niet op de achterlijn zoals bij basketbal, wat is daarvan het voordeel?

www.korfbalstars.nl voor meer leuke informatie

Jeugdtrainersdagen