COLUMN: Ergernis

COLUMN: Ergernis

Ergernis

Persbericht 11 januari: “Jaap Broersma voormalig directeur KNKV wordt voorzitter van Nic”.

 Heerlijk die ergernissen van al die NQL-ers over De Granaet en over die stadjers uit Ljouwert.

Geen goed woord hoor ik over die snobs.

De toon is gezet voor deze column want precies dat voelen vele Groningers bij de korfballeagueclub Nic.

Natuurlijk zijn wij Groningers wel zo schijnheilig dat we ineens Nic.-er zijn als het ons uitkomt maar clubbestuurders, technische commissies en trainers hebben wel een punt als ze over de Groninger trots klagen.

Misschien moet ik het omdraaien, we kunnen ook naar de positieve kant kijken en dan hebben we het over bijvoorbeeld Leert Door Oefening/Ontspanning door Korfbal, beter bekend onder LDODK.

LDODK is natuurlijk begonnen als 2 clubs maar toen het fuseerde in 1996 was het één van de grootste verenigingen van Noord Nederland.

Maar daar bleef het niet bij, de club had echte beleidsmakers in de organisatie, een belangrijk ding want zij weten hoe je een club de toekomst in brengt.

Ook daar bleef het niet bij, want je kan wel de zaak goed organiseren maar stilstand is achteruitgang…

Ze hadden nog één ding: ambitie. De club brandt van ambitie en heeft dit tot nu toe altijd volgehouden.

Het zorgt voor veel jeugdteams echter niet alleen de kwantiteit is belangrijk maar ook de kwaliteit.

De beleidsmakers erkenden dit direct en gingen daar dan ook hard mee aan de slag.

Dat betekende de zorg voor opleiding, de juiste man op de juiste plaats maar ook moesten sponsoren zorgen voor meer financiële armslag zodat trainers betaald konden worden.

We kennen het verhaal maar al te goed, heel veel talent komt uit eigen gelederen en met maar liefst 34 teams kan LDODK hun eigen broek ophouden.

En juist dat is de kritiek op Nic.

De club bestaat al sinds 1920, begon met 4 twaalftallen maar liep daarna eigenlijk alleen nog maar achter de feiten aan, nagegeven: mede dankzij moeilijke jaren, de oorlog en economische omstandigheden maar het overleefde het wel.

Toch loopt er bij de ruim 90 jarige club op dit moment geen enkele echte Nic-er rond, spelers komen van Asko, VDW, Rodenburg, Noordenveld, de Hoeve, Hoogkerk, het is een mengelmoesje van spelers die overal zijn opgeleid behalve bij Nic. Eerst Joost Hofman van Hoogkerk (die toch hoofdklasse spelen) en nu Tim Flokstra weer naar Nic stond 9 februari op de site.

Was er dan in 90 jaar tijd geen enkele gelegenheid om goed jeugdbeleid te formuleren? Was er in al die jaren wel tijd en ruimte genoeg om beleid te maken voor de korfballeague en geen gelegenheid om over je eigen doorstroom na te denken? Dat gaat er bij mij niet in. Niet met zoveel kennis en knowhow.

Je kunt je voorstellen dat al die clubs die berooft worden van hun beste spelers vaak genoeg met een boze blik kijken naar de groen-wit gestreepten want wat doet Nic. terug voor de regio?

Bar weinig.. nee dan maar het voorbeeld van LDODK, ze geven gratis clinics en het enige wat ze vragen is een stukje reclame te maken. Regelmatig komen spelers en/of trainers bij clubs om te laten zien hoe het kan of moet. Er is een open dag waar ieder mag komen, zo profileert deze vereniging zich ook als een regiovereniging.

Natuurlijk weet ik wel dat ook zij aan scouting doen maar ze hebben 26 jeugdteams daar zit natuurlijk genoeg eigen leden bij.

Dat kunnen we van Nic. niet zeggen met slechts 7 jeugdteams die bovendien bijna allemaal 4eof 5e klasse spelen en alleen de B1 speelt nog op een redelijk niveau.

Wat de kracht van LDODK is, is de zwakte van Nic.

U begrijpt mijn ergernis: Een kwalijke zaak voor een korfballeague club….

Nou maar hopen dat Jaap Broersma dat ook snapt…

Gewenst Persbericht 11 januari 2025 : “junioren Nic landskampioen dankzij goed jeugdbeleid”

 

Christiaan Schaafsma

Reacties zijn gesloten.

error

Vind je onze site leuk? Laat het weten via onze Socials :)

Instagram