COLUMN: Willen maar niet kunnen

COLUMN: Willen maar niet kunnen

Willen maar niet kunnen.

Door Peter Schutte 
Peter Schutte is aanvoerder van Zunobri 1.

Zwijgend stond hij te kijken naar de warming-up. Rustig zonder te kijken speelde hij met een bal, die zoals gewoonlijk aan alle wensen voldeed. Altijd heeft de bal 
geluisterd. Het lichaam niet. Het lichaam stopte er mee ondanks dat het vele jaren veel successen had beleefd. De bal was er gelukkig nog wel. Ontelbare rondjes werden er gedraaid op 1 vinger en daarna op een andere. Trucjes zoals het betaamd van een balkunstenaar.
3x gekozen tot beste korfballer van het seizoen, wereldkampioen, topscoorder pur sang. Maar op 30-jarige leeftijd was het gedaan. Michiel Gerritsen keek vanaf de zijlijn verder. Tobbend over hoe het verschil gemaakt kon worden vanaf de zijlijn. Natuurlijk valt er genoeg te leren nog, maar het team heeft hulp nodig die hij vroeger altijd kon geven in het veld. Gelukkig is daar nog wel de bal, die luistert nog wel. 
Toch verkoos deze balvirtuoos voor de geleidelijke gang naar het hoofdtrainerschap. toen het bij Nic. duidelijk was dat er geen verlenging aan kwam van de samenwerking koos hij voor het assistentschap bij DVO ondanks mogelijkheden om op eigen benen te staan elders. Rustig in de luwte staan van een ander iemand, leren hoe je wel het verschil kunt maken vanaf de zijlijn.

Een andere balvirtuoos koos voor de tegenovergestelde weg nadat zijn carrière verkort werd door een blessure. Marco van Basten koos er voor om juist gelijk het verschil te maken vanaf de zijlijn. Geen onverdeeld succes, altijd druk op de schouders, winst en verlies staan dicht bij elkaar. San Marco werd de pannekoek en de vraag werd telkens weer gesteld aan de spelers: Hoe is het om samen te werken met een van de grootste spitsen ooit? 
Voor Marco werd het teveel, beslissingen nemen als het niet loopt zoals hij het zelf in zijn gedachten heeft, zoals hij het zelf zou uitvoeren. Tot hartkloppingen aan toe. En telkens weer de vragen of hij het zelf anders gedaan zou hebben. Lekker in de luwte leek hem een beter plan en AZ en van Basten kwamen een nieuwe rolverdeling overeen.

Twee spelers, allebei aanvallend bij de beste ter wereld ooit behorend. Totaal andere sporten. Totaal andere carriere opbouw na de actieve uitvoering van een sport. Topsport is wat dat soort zaken betreft niet zo anders. Het is voor sporten belangrijk dat zulke spelers ook goede ruiters blijken te zijn. Laten we hopen dat Michiel zijn spelinzicht en wijze over kan brengen als hij ook besluit om als voorste ruiter op het paard te klimmen. Voor het korfbal erg belangrijk.

En als Michiel dat niet kan? Ach er is altijd nog de bal. De bal luistert altijd naar hem.

  

Reacties zijn gesloten.

error

Vind je onze site leuk? Laat het weten via onze Socials :)

Instagram