COLUMN: Stilstand is achteruitgang

COLUMN: Stilstand is achteruitgang

Stilstand is achteruitgang

De discussie over veldkorfbal is altijd sluimerend aanwezig. Heeft veldkorfbal wel toekomst? Of moeten we maar volledig de zaal in.

Ik ben benieuwd wat u er van vind.

Drie keer raden: u vind natuurlijk dat het moet blijven.

En daar komen de argumenten: het was altijd al zo, kantine-inkomsten, zaalhuur is veel te duur, een eigen honk en identiteit en misschien nog wel een hele rij argumenten.

Toch…… klopt het wel wat u zegt of vind?

Stilstand

Het was altijd zo…

Het was niet altijd zo, wat wel zo was, was dat het 90 minuten duurde in 3 vakken met uitslagen van 2-1 of 1-0, hoera daar werd je blij van!

Wat wel zo was, was dat het altijd en overal op gras was, nu is er ook kunstgras.

Wat wel zo was, was dat er soms niet eens een clubhuis aanwezig was, wel een weiland waar de koeienflatsen nog even uitgevist moesten worden en waar je na tijd nog even in een waston je schoon kon maken.

Dat is toch ook veranderd? Hoort u daar iemand ooit nog over?

Kantine inkomsten…

Klopt helemaal, kantine inkomsten zijn natuurlijk ideaal, heeft u wel naar de kosten gekeken?

Wat te denken van die winterperiode dat we in de zaal zitten. Dan is er alleen maar huur en soms zelfs stookkosten maar kantine inkomsten zijn er dan niet.

Als u permanent in de zaal zit kunt u een afspraak kunt maken hoeveel procent u als vereniging krijgt.

De huur van de zaal ligt misschien hoger maar de bezettingsgraad is weer constant, de inbreng in de bezetting is ook vele malen groter als je altijd in de zaal zit.

En ow ja wat was ook weer de ‘charme’ van veldkorfbal? De hobbels, de wind, de gladheid?

Voor zover u dat al charme vind, de eerlijkheid is ver te zoeken, bovendien de kracht van het tempokorfbal verdwijnt.

Geef nou maar gewoon toe: het gaat gewoon om uw en mijn gevoel, het voelt niet goed om alleen maar in de zaal te zitten, of eigenlijk het gewoon een soort nostalgisch gevoel.

Een soort van “wat-ik-heb-wil-ik-zo-houden” gevoel.

We zijn als korfballers zo behoudend. Nou ja korfballers zijn net mensen.

Vooruitgang

Korfbal moet aantrekkelijker worden of aantrekkelijk blijven, ’t is maar hoe je ’t bekijkt. Velen zullen zich afvragen waarom. Toegegeven, dat is ook een hele goeie vraag.

Maar eigenlijk is het een beetje een domme vraag want blijft u altijd in uw Dafje van 1960 rond rijden?

Dat zelfde geldt voor het korfbal, we moeten mee in de vaart der volkeren, door ontwikkelen, ok mooi woord voor een hoop onzin maar een kern van waarheid zit er toch wel in.

Basketbal is enorm vernieuwd in de afgelopen decennia: de vier kwarten zijn ingevoerd, de zuivere speeltijd maar ook persoonlijke fouten en de daarbij behorende straffen. Het eindeloos door wisselen zorgt voor meer tactische armslag.

Hockey is jaren geleden volledig op de schop gegaan, er mochten maar zoveel verenigingen per vierkante kilometer zijn. Ze moesten perse bestaan uit minimaal 120 leden en verplicht een kunstgrasveld hebben.

Begrijp me goed, wat mij betreft blijven we op het veld maar laten we dan bijvoorbeeld de enorme afmetingen van ons veld aanpassen naar zaalafmetingen.

Laten we zorgen dat we veel meer door kunnen wisselen, misschien kunnen we 2 punters invoeren zodat we toch nog hoop houden bij een grote achterstand en de wedstrijd weer spannend kunnen maken.

Staat u er open voor? Want geloof me: stilstand is achteruitgang….

Christiaan Schaafsma

Reacties zijn gesloten.

error

Vind je onze site leuk? Laat het weten via onze Socials :)

Instagram