Korte versie spelregelwijzigingen! Scheidsrechters let ook op!

Korte versie spelregelwijzigingen! Scheidsrechters let ook op!

Per het nieuwe seizoen zullen er weer spelregelwijzigingen zijn. Het IKF heeft deze inmiddels op hun site te staan maar de vertaling in het Nederlands volgt nog. 

In het kort: en scheidsrechters, let op!

  • Iedereen neemt zijn eigen strafworp. Dit geldt voor alle niveaus, dus ook in het breedtekorfbal.
  • Er is geen verbod meer op steunbal, vallend de bal bemachtigen en met de vuist de bal raken.
  • De opgooibal is afgeschaft.
  • Voetbal is alleen strafbaar als het bewust gebeurt.
  • Alle teams mogen twee coaches hebben. Zij kunnen onbeperkt de bank verlaten, mits zij andere deelnemers niet hinderen en er mag op hetzelfde moment altijd maar één van de twee van de bank zijn.
  • Onnodig het spel ophouden kan gedurende de hele wedstrijd bestraft worden.

Naast deze wijzigingen heeft het KNKV in het reglement van Wedstrijden nog een tweetal aanpassingen gedaan:

  • Bij jeugd- en breedtekorfbal kan een afwijkend aantal mannen en vrouwen meedoen, de verdeling 4 om 4 wordt losgelaten. Wie eenmaal als heer heeft gespeeld mag later niet als dame gaan spelen en omgekeerd.
  • Er mogen 8 wissels op de bank, de spelregels staan maar 6 toe.

Eigen strafworp: Wat de meesten inmiddels wel door hebben is dat het niet gaat om de speler waarop de overtreding wordt gemaakt. Het gaat om de speler waarvan de scoringskans wordt ontnomen. Die speler moet de strafworp nemen. Als degene die de strafworp moet nemen gewisseld wordt, mag de ploeg zelf iemand aanwijzen die hem neemt. Deze regel is vooralsnog zo omdat een speler die hem moet nemen geblesseerd kan zijn geraakt. 

Steunbal, vallende de bal pakken en met de vuist de bal raken is dus geen overtreding meer. Hier hoeft/mag dus niet meer voor gefloten worden. Wel blijft gevaarlijk spel als men met de vuist de bal raakt, daar kan nog wel voor gefloten worden uiteraard. 

Geen opgooibal meer, de scheidsrechter moet zelf beoordelen aan wie de bal gegeven wordt. 

Ook wanneer de bal onder de knie wordt geraakt is dat niet meer bij voorbaat een overtreding, alleen als het bewust gebeurd wordt er voor gefloten. Wel geldt natuurlijk zoals eerder vermeld, gevaarlijk spel, bijvoorbeeld als de bal zo hard met de voet wordt geraakt dat een speler hierdoor (bijna) geraakt wordt. 

Reacties zijn gesloten.

error

Vind je onze site leuk? Laat het weten via onze Socials :)

Instagram