COLUMN: Korfbal verschraalt

COLUMN: Korfbal verschraalt

Korfbal verschraalt

Door: Christiaan Schaafsma

Al jaren erger ik me aan de matige en vooral veel te vrijblijvende beleidsmakers van de vele korfbalclubs. 
Net als de niet in verhouding staande aandacht voor de korfballeague. 

Soms denk ik wel eens dat korfbalbestuurders denken met goede wil er wel te kunnen komen. Maar kijk nu eens om je heen. 
Ook al wordt ik door de jonkies van Zunobri een “ouwe vent” genoemd, dan ben ik nog niet eens een van de oudsten, maar in mijn regio (Groningen) speelden mijn pupillen vroeger tegen De Mickels uit Haren, of Albino’s uit Ezinge, allemaal op fietsafstand, beide clubs bestaan helemaal niet meer.

Nu moeten de E-pupillen van Zunobri uit Zuidhorn tegen de E-pupillen van mijn vorige clubje NQL, daarvoor moeten ze dus wel 80 minuten reizen om 40 minuten te kunnen korfballen. 
Wat is er toch aan de hand met ons korfballers? Kijken we nu niet goed, zijn we te eigenwijs of is het pure onkunde.

Hoe hard het ook klinkt maar ik geloof dat dit laatste maar al te vaak het geval is. 
Vroeger konden we gewoon gezellig een balletje gooien en ons gezellige verenigingetje een beetje richting geven maar veel bestuurders willen dit anno 2014 nog steeds doen, adhoc beslissingen nemen, dingen zijn beloop laten gaan.

In “mijn tijd” bestonden er in het district Noord 140 clubs. Ik heb ze eens voor de aardigheid geteld,  nu zijn het er nog niet eens 130. En dan heb ik het over echt alle op papier bestaande verenigingen want sommige verenigingen hebben niets meer dan alleen 1 midweekteam zoals Kiol uit Niekerk. Kent u DFS uit Burgum? Heb ik “vroeger” nog pittige duels mee uitgeknokt toen zij nog echt goed meededen in de 4e klas. 
Of bekendere clubs zoals de Lege Gean of Marfugels, allemaal officieel bestaande verenigingen die natuurlijk al lang officieus zijn gefuseerd. Trek dat er allemaal nog eens af en je komt op zo’n 120 verenigingen die in een standaardklasse uitkomen.

En wat zegt de korfbalbond als ik hen confronteer met deze zaken? “Kleine clubs is een speerpunt van ons beleid” was hun letterlijke antwoord waarmee de kwestie afgedaan was.
In welk jaar van de afgelopen 10 jaar heb ik dat speerpunt dan gemist? 
We moeten al 10 jaar lang de 100.000 leden halen heeft het hoofdbestuur gezegd, de “exposure” van de korfballeague straalt uit op alle korfbalclubs, aldus de bond.

Onkunde en onwetendheid zijn onze grootste vijanden in de korfballerij. Waar voetbal steeds professioneler wordt lopen wij minimaal 10 jaar achter.

Natuurlijk klinkt het allemaal negatief, mijn pessimistische en veel te kritische inslag maakt natuurlijk dat ik dit soort dingen zo zie maar er zijn ook echt wel antwoorden op deze zaken.

Wat kunnen we zelf doen als bestuurders, laat je scholen door cursussen die de KNKV geeft, stel je op de hoogte van de nieuwste management technieken maar wees ook proactief in werven, selecteer en wees streng met je selectie maar sta ook open voor elk lid, echter realiseer je dat je eerst een sportvereniging bent en dan pas een gezelligheidsvereniging.

Ook de bond kan proactief met haar statistieken omgaan, ze kunnen gemakkelijk zien welke club jongetjes teveel heeft en wie meisjes teveel heeft. Breng die clubs met elkaar in contact.

De bond kan ook zien waar het goed gaat met een club en waar minder, ook hier kan de bond proactief ingrijpen. School de verenigingen, leer ze hoe een club actief te besturen maar ga meer de boer op en vertoon je gezicht minder bij de “exposure” van de heilige league.

Er is zoveel wat wij als korfballers zelfstandig kunnen doen.

Ok ik ben misschien kritisch en veeleisend maar misschien heb ik ook wel te veel zorgen voor de toekomst, misschien heb ik wel iets te veel hart voor de zaak en moet ik het gewoon op zijn beloop laten. Misschien moet ik me kandidaat stellen voor bestuurlijke zaken maar hoe het ook zij de cijfers spreken voor zich dus laten we er wat aan doen met zijn allen.

Korfbal is zo’n prachtige sport, laten we zorgen dat ieder in zijn of haar regio kan blijven korfballen en dat er geen lege plekken op de kaart komen.

Christiaan Schaafsma

Reacties zijn gesloten.

error

Vind je onze site leuk? Laat het weten via onze Socials :)

Instagram