COLUMN: Alles mag

COLUMN: Alles mag

Alles mag

“Alles mag, maar niet alles is nuttig” zei Paulus tegen de eerste christenen. Beetje raar om zo te beginnen misschien maar in onze overwegend christelijke vereniging toch geen onbekende uitspraak. 
Geef me even de tijd dat uit te leggen.

Paulus leefde in een tijd waarin er allerlei wetjes en regels waren geschreven door de joodse leiders van die tijd. Waar bijvoorbeeld in Efeze en Rome varkensvlees werd gegeten was dat in de joodse religieuze traditie ten strengste verboden. 
Dat riep natuurlijk vragen op bij de Efeziese en Romeinse christenen die dit al eeuwen wel deden. 
Juist toen kwam Paulus met die gevleugelde uitspraak, een uitspraak die me altijd bij is gebleven. Natuurlijk deed hij dit in het kader van het geloof maar het is op zoveel dingen toepasbaar viel me op.

In mijn dagelijks leven probeer ik het ook toe te passen, ik mag alles doen wat ik wil maar niet alles is “nuttig”, je kan dit laatste ook vervangen door “goed” of “handig”. 
Een zin waarin zoveel normen en waarden liggen, ja wel normen en waarden die bij jezelf aanwezig moeten zijn, waar je bewust van moet zijn. 
Normen en waarden die eigenlijk bij ieder mens zit ingebakken. 
Mede daarom wil ik in mijn selectie ook geen regels opleggen, regels roepen verplichting en volgzaamheid op, normen en waarden roepen loyaliteit en hartelijkheid op.

Want laten we wel zijn, we weten allemaal “deep inside” best hoe het wel of niet hoort, hoe we met elkaar om dienen te gaan, dat afspraak afspraak is en dat je moet geven en nemen in het leven.

“Alles mag maar niet alles is nuttig”

Is zelfs toepasbaar op het korfbal. 
Toen ik begon met deze groep, begon ik simpelweg met het afbakenen van wat wel en niet mocht. 
Een simpel ja of nee dus, precies zoals je bij een jong kind zou doen, een jong kind kan je nog niet de visie daarachter laten zien, daar moeten ze ingroeien. 
Hoe vaak Dirk het niet gezegd heeft tegen mij, “Ja maar ze zeggen dat dit niet mag van jou”. 
“Nee dat dat klopt niet, ik heb niet gezegd dat het niet mag maar ik heb gezegd dat het zo en zo moet” was dan maar al te vaak mijn antwoord. 
Nu vele maanden later snapt deze groep maar al te goed wat ik bedoelde, want ik wil juist dat ze vrijuit korfballen maar wel met herkenbaar korfbal, met mijn stempel erop.

“Alles mag maar niet alles is nuttig”.

Geldt ook voor tijdens het korfballen toch? Ik mag altijd schieten wanneer ik wil, ik mag lopen waar ik wil maar is het altijd “goed” of “handig” dus “nuttig” om op dat moment te schieten?

Daarom is korfbal zo mooi, vanuit een gezamenlijk patroon toch vrijuit korfballen. Ik zie mijn spelletje dan ook niet als een systeem maar als een patroon, je zult altijd dingen gaan herkennen als je zo speelt, spelers herkennen het ook van elkaar, het is een kader waar spelers de grenzen van moeten opzoeken. Dat is de uitdaging, ja zelfs bijna de opdracht aan elke speler, zoek de grenzen op. Als de trainer zegt “je moet dit of dat doen” dan heeft ie dus niet gezegd dat “dit of dat niet mag” en daar heb je dan een mogelijkheid om gebruik van te maken.

“Alles mag maar niet alles is nuttig”

Een uitspraak waar je wat mee kan.

Christiaan Schaafsma

Reacties zijn gesloten.

error

Vind je onze site leuk? Laat het weten via onze Socials :)

Instagram