COLUMN: Gaan we vandaag ook partijtje doen?

COLUMN: Gaan we vandaag ook partijtje doen?

jantineGaan we vandaag ook partijtje doen?

Door Jantine de Vries
Jantine is voormalig trainster, JeCo, TC-lid en speelster van Zunobri

Beste jeugdtrainers, natuurlijk richt ik mij in mijn column tot jullie. Maar (jeugd)spelers let op… Mogelijk kunnen jullie je vraag kracht bijzetten na het lezen van deze column. De aloude, mogelijk iedere week, soms wel twee keer, terugkomende vraag; ‘Gaan we vandaag ook partijtje doen?’ Met pretoogjes komen ze je tegemoet gerend maar de lichtjes doven snel als jij antwoord dat daar aan het einde van de training wel 10 minuutjes voor over zijn.

Wat is dat toch dat een het aller leukste deel, dat waarom wij allemaal deze sport zo liefhebben, voor het laatste deel wordt bewaard? Sommigen nemen er ruim de tijd voor, sommigen beginnen eraan wanneer de oefeningen op zijn en weer anderen berekenen 10 minuten tot een klein kwartiertje tijd voor de partij. Ik doe veel aan jeugdtrainers begeleiding binnen het korfballen, dat deed ik als jeugdcoördinator bij Zunobri maar nu ook bij ROG. Menig trainers kunnen herinneren dat ik altijd de volgende vraag stel: ‘Wat is het belangrijkste wat je jeugdspelers moet leren?’ De antwoorden zijn erg divers, goals maken, gooien en vangen, voorverdedigen. Eén ding hadden ze allemaal gelijk, de antwoorden hadden betrekking op een korfbalwedstrijd. Natuurlijk is doelpunten maken belangrijk, maar wat gaat daaraan vooraf? Als de bal uitgenomen wordt kan en mag deze bal niet gelijk door de korf. Gooien en vangen? Ja natuurlijk, door middel van passing kom je dichterbij en na één keer overgooien mag de bal ook daadwerkelijk door de korf. Maar die lastige verdediger… Je raad het al, vrijlopen! Met vrijlopen begint het korfbalspel. Je zou nog zo goed kunnen gooien of vangen, als je niet vrijstaat komt het daar niet van. Door vrij te lopen creëer je tijd, ruimte en mogelijkheid voor alle andere handelingen die je moet kunnen tijdens het korfballen. Je hoeft kinderen niet te leren dat ze de bal door de korf moeten gooien want dat is nu net het enige wat ze al wel weten als ze voor het eerst aan een korfbaltraining beginnen. Kinderen leren van jongs af aan al dat een blokje door een passend gat heen moet, een spijker in het gaatje van het blokje geslagen moet worden en dat een bal in een doel moet.

Natuurlijk is het ook belangrijk dat jonge spelers goed leren schieten, ook dat moet je opnemen in je trainingen. Als je naar het Nederlandse korfbalteam kijkt zie je alleen maar spelers met een puntgave techniek. Bij Zunobri wordt ook veel getraind op techniek, dat zie je terug in wedstrijden. Menig korfbalkijker houdt er ook van, een mooie techniek is een genot voor het oog. Toch win je er geen wedstrijden mee als je het spel niet in de vingers hebt. Jarenlang heb ik spelers getraind die prachtig schoten en technisch zeer vaardig waren maar ik ben vaker niet kampioen geworden dan wel. Ook ik vond techniek belangrijker dan het spel. Dus jeugdtrainers, waarom geen partijtje als begin van je training, als middenstuk van je training en als eind van je training. Wanneer je ze traint om vrij te lopen train je de andere meteen om te verdedigen. Als ze dan vrij staan moet er een goede passing komen en als ze kunnen schieten moet die bal door de korf. Alle facetten in één training. Zorg voor een succeservaring voor de aanvallende partij. Dit kun je op allerlei manieren doen, zoals megakorven gebruiken, korven dicht bij elkaar, over tal situaties. Overdrijf zoveel je kan want daarna kan je het alleen maar moeilijker maken. Hoe dichter je de korven bij elkaar zet, hoe meer stapjes je kunt maken naar verder uit elkaar. Wanneer de aanvallers te veel succes hebben ga je aanpassen. Voor de oudere spelers kan je oefenen met de juiste gooihand, links en rechts passing, de tijd dat de bal vastgehouden mag worden, wel of geen aangeef. Zoek naar uitdagingen en afwisseling.

Probeer het uit. Durf te experimenteren. Maak je spelers blij met héél veel partij!

Jantine de Vries

Ex-speler/trainer/jeugdcoördinator KV Zunobri 

Reacties zijn gesloten.

error

Vind je onze site leuk? Laat het weten via onze Socials :)

Instagram