Streekkrant: Vertrekkend Voorzitter Matthijs Slager

Streekkrant: Vertrekkend Voorzitter Matthijs Slager

Korfbalvereniging Zunobri 

“Ik kwam ooit binnen bij de club vanwege mijn werk. We woonden in Leeuwarden en ik kreeg een baan in Groningen, daarom verhuisden we –mijn vrouw Hester en ik- naar Zuidhorn.
Bij de korfbalvereniging in Leeuwarden waren we intensief betrokken: jeugdcommissie, jeugd trainen en we deden nog wat andere bestuurlijke taken. Voorlopig geen bestuurlijke functies meer, beloofden we elkaar plechtig toen we in Zuidhorn kwamen wonen. Even rustig aan.

Maar omdat korfbal in ons bloed zit, en dat natuurlijk kruipt waar het niet gaan kan, bedachten we om een wedstrijdje bij de plaatselijke korfbalclub te gaan kijken. Lekker anoniem. We hadden het kunnen weten: natuurlijk blijf je in zo’n gastvrij dorp als Zuidhorn niet onopgemerkt. We raakten aan de praat en kregen meteen de vraag of we iets voor de club wilden doen.
Van het een kwam het ander. En nu zijn er 17 jaren om, waarvan 14 als voorzitter. Op een gegeven moment moet je een keer stoppen.

Wat ook meespeelt is dat onze dochters van 11 en 14 in de landelijke districtselectie van Noord Nederland spelen, in Hoogkerk. Bij Zuidhorn was geen plekje meer voor hen omdat het niveau niet aansluit. En dat voelt natuurlijk een beetje hypocriet. Zelf voorzitter zijn van een vereniging terwijl je je kinderen naar een andere club brengt. En bij die nieuwe club praat ik ook over het jeugdbeleid, ben er zelfs jeugdcoach.
Je vervreemd van je eigen vereniging als het ware. Dan is het tijd om het stokje over te dragen. En absoluut gezond ook.
Op z’n tijd moet er een nieuwe wind waaien. Derk Blauw wordt de nieuwe voorzitter. Ik ben blij dat we op tijd iemand hebben gevonden. Ik moet er niet aan denken om de club achter te laten met een vacante vacature.

Of mijn missie bij Zunobri gelukt is? Ik denk dat we daar nu nog volop mee bezig zijn. De balans tussen recreatie en prestatie moet in evenwicht zijn. Het gevaar is wanneer je té prestatiegericht speelt, dat de jeugd uiteindelijk de club verlaat om elders te spelen. Dan krijg je leegloop. Daar hebben we echt last van gehad bij Zunobri. Nu pas, na een dip van drie jaar, komen we er weer een beetje bovenop. Waar ik trots op ben? Dat we samen met de gemeente een kunstgrasveld hebben weten te realiseren.

Zo’n kleine club maar wel een kunstgrasveld, hoe goed is dat? Ook leuk: we hebben de legendarische 100 leden aangetikt. Toen ik kwam, bestond de vereniging uit 48 leden, dat liep in goede tijden op tot 100. Dat zakte af na de dip met de jeugd, maar nu zitten we toch weer op zo’n 70 leden. Wat zeker niet slecht is voor een kleine vereniging. Ik wens het bestuur ontzettend veel creativiteit en doorzettingsvermogen toe. Het is een enorme klus om als kleine vereniging te blijven bestaan. Toch is het voor de regio ontzettend belangrijk: veel kleine verenigingen houdt de reisafstanden klein en dat maakt competitie mogelijk. Ik heb me met veel liefde en plezier ingezet voor de club. Mijn hele ziel en zaligheid zit erin. En dat blijft ook zo, want mijn hart ligt bij Zunobri.”

 

Reacties zijn gesloten.

error

Vind je onze site leuk? Laat het weten via onze Socials :)

Instagram