Stand en jeugdplannen

Stand en jeugdplannen

Beste jeugdleden, ouders en andere belangstellenden.

Afgelopen zaterdag is de competitie voor de meeste jeugdteams weer gestart. Zoals jullie hebben gemerkt zijn alle teams een leeftijdscategorie doorgeschoven. Dit komt door de nieuwe regels van de KNKV. De leeftijdscategorieën zijn gelijk getrokken met de leeftijden die gelden voor de noordelijke selecties. Dit betekent dat onze jeugd wat vaker tegenstanders tegen zullen komen die wat groter zijn.

Voor het komende seizoen hebben we mooie plannen voor de jeugd en het ondersteunen van de jeugdtrainers. Omdat Manon Brander het als jeugdcoördinator al druk genoeg heeft is Willem Pera lid geworden van de Technische Commissie en zal hij Manon ondersteunen, voornamelijk bij het korfbal technische gedeelte en het contact met de jeugdtrainers.

Helaas hebben we nog geen trainer/coach kunnen vinden voor de junioren. We hebben een gesprek gevoerd met een goede kandidaat, maar deze kandidaat heeft uiteindelijk toch gekozen voor zijn sociale leven. Op dit moment is er een nieuwe kandidaat waar we mee in gesprek gaan. Hopelijk kunnen we deze vacature snel invullen.

De C1 heeft op dit moment maar 7 spelers. Maar afgelopen week heeft er iemand meegetraind die heeft aangegeven graag op korfbal te willen. Daar zijn we natuurlijk erg blij mee. Als de C1 spelers te kort heeft wordt dit aangevuld vanuit de B1. De tijden van de wedstrijden zijn hierop afgestemd, zodat spelers ook bij hun eigen team kunnen meedoen.

Het afgelopen jaar heeft de club veel geïnvesteerd in de jeugdtrainers. Zo hebben de jeugdtrainers o.a. 2 leuke workshops  gehad van Laurens Bloem en zijn we gestart met jeugdtrainers begeleiding. Het komende jaar willen we proberen het niveau van de jeugdtrainingen nog verder omhoog te brengen. Hiervoor gaan we verder met het begeleiden van jeugdtrainers, hebben we een speelstijl bepaald voor alle jeugdteams en hebben we een techniektrainer gevonden die de jeugdtrainers gaat ondersteunen.

Jeugdtrainersbegeleiding:
De jeugdtrainersbegeleiding wordt gecoördineerd door Christiaan Schaafsma. Er zijn formulieren ontwikkelt die gebruikt kunnen worden voor de begeleiding. Het is de bedoeling dat de begeleiders een aantal trainingen en wedstrijden bekijken en hun bevindingen bespreken met de trainers en coördinator. Eventuele knelpunten kunnen dan extra aandacht krijgen tijdens jeugdtrainersvergaderingen, techniektrainingen en workshops. Daarnaast is Zunobri door de KNKV uitgenodigd om mee te draaien in een pilot waardoor de begeleiders een tweetal cursussen aangeboden krijgen en ons project ondersteund wordt door de KNKV.

Speelstijl voor de jeugd:
De laatste jaren is het spel korfbal erg veranderd. In het verleden lag de nadruk op rondspelen en het invullen van de korfposities. In het moderne korfbal ligt de nadruk meer op het schieten en creëren van veel kansen. De afgelopen 2 jaren heeft de A1 in deze stijl gespeeld en op een positieve manier 5 kampioenschappen binnengehaald. Binnen Zunobi noemen we deze speelstijl “direct korfbal”. De nadruk ligt hierbij op veel schieten. Om dit mogelijk te maken moet er veel getraind worden op passen, vrijlopen, vanuit de ruimte rebounden en in beweging blijven. Voor deze speelstijl is handelingssnelheid belangrijker dan in een patroon lopen.

Techniektraining:
Om de jeugdtrainers te ondersteunen bij het trainen van “direct korfbal” zal Matthijs Slager eens in de paar weken techniektraining geven bij de jeugdteams. Hierbij ligt de nadruk op schottechniek, passing en handelingssnelheid. Hoe we dit gaan invullen gaat in overleg met de jeugdtrainers. Komende dinsdag zal Matthijs starten bij de E1 en B1.

Een hoop plannen die wij gelukkig kunnen dragen met een hoop enthousiaste mensen. Vanuit de ervaringen van de afgelopen jaren met de A1 weten wij dat deze speelstijl een positieve manier van korfballen is die veel plezier oplevert. Voor de jeugdtrainers zal het trainen van deze speelstijl wel even wennen zijn, maar daar gaan we gezamenlijk mee aan de slag.

Wij wensen jullie allemaal een heel leuk seizoen toe waarin we hopelijk veel van elkaar kunnen leren. Mochten jullie vragen hebben over de informatie uit dit bericht dan kunnen jullie daarvoor terecht bij Willem en Manon.

Met vriendelijke groet,

Willem Pera (TC en ondersteuning JeCo) en Manon Brander (Jeugdcoordinator).    

Reacties zijn gesloten.

error

Vind je onze site leuk? Laat het weten via onze Socials :)

Instagram