COLUMN: IK WEET NU IETS VAN KORFBAL

COLUMN: IK WEET NU IETS VAN KORFBAL

COLUMN: IK WEET NU IETS VAN KORFBAL

Diana Kuip is sportcolumnist voor o.a. Voetbal International

“Diaan, er zijn hele werelden waar wij niks van af weten,” zegt mijn goede vriend Matthijs ‘s middags tegen me, als ik hem vertel dat ik vanavond naar een korfbalwedstrijd ga.

“Het is waarschijnlijk net als bij Frans Bauer, je denkt; ‘wie vindt dat nou leuk’, maar dan kom je daar en dan is het afgeladen, mensen gaan compleet uit hun dak. Zulke dingen gebeuren gewoon.”

Ik knik. Dat kan inderdaad gebeuren. Ik weet sinds kort dat er in Nederland 580 korfbalverenigingen zijn, en de finale in de Ziggo Dome is vanavond in ieder geval uitverkocht. Dus dat ik nog nooit naar een korfbalwedstijd heb gekeken, zegt waarschijnlijk vooral wat over mij.  

“Wat voor publiek is korfbalpubliek denk je?” vraagt Matthijs. “Aso’s? Nerds? Hockeypubliek? Gaat er een beetje geld in om?” Ik heb geen idee. Zouden er korfbalhooligans zijn, vraag ik me af. Een F-side, een harde korfbalkern? Als er hooligans zijn dan moeten ze er vanavond ook zijn. Vanavond is de finale van de Korfballeague, de eredivisie van het Nederlandse korfbal. Dit is het echte werk.

Als ik thuis kom doe ik nog een beetje mijn huiswerk, anders heb ik straks echt geen flauw idee.

Dat je korfbal met een gemengd team speelt, wist ik dan nog wel. Vier vrouwen en vier mannen tegen vier vrouwen en vier mannen. Maar wat ik niet wist is dat korfbal bedacht is door een Amsterdammer. Nico Broekhuysen, die lanceerde het spelletje in 1902.

Een uur later zit ik op de fiets naar de Ziggodome. Lang verhaal kort: ik leer die avond een hoop. Dit is de samenvatting:  

Die korf is al allang niet meer van riet, -zoals vroeger met schoolgym-, maar van plastic. En die hangt op drie en een halve meter, een halve meter hoger dan bij basketbal.

Er bestaat korfbal merchandise. Dat zag ik op een advertentie op de boarding. Je kan een truien met ‘I love korfbal’ kopen bij www.korfbalshop.nl

Een keer scoren is één punt.

Je mag niet lopen met de bal. Ook niet dribbelen.

Mannen blokken mannen, vrouwen blokken vrouwen.

Je mag niet proberen te scoren als je geblokt staat. Als er iemand dichtbij voor je staat met zijn hand omhoog ben je geblokt. Ook al is het een smurf en blokt ‘ie je in theorie niet echt.

Je kunt dus ook prima korfballen als je klein bent. Dat is wel tof.

Korfbalhooligans bestaan niet. Althans, ik heb het aan de meneer naast me gevraagd en die zei dat korfbalgeweld nooit voorkomt. Uitbundig zijn ze wel. Supporters van beiden ploegen hadden een soort papieren vuurwerk meegenomen, waarmee ze vooraf een sliertbende op het veld veroorzaakten. Het zou kunnen dat dit initiatief van de clubs zelf was voor een spectaculair effect. Dat was het dan ook. Ik heb er een foto van gemaakt. Verder waren er ook spandoeken en liedjes.  

Mijn eerste korfbalwedstrijd is geen misse. 

— Diana Kuip (@Dianakuip) April 16, 2016

Korfbal is best een toffe kijksport.

Ik weet nu iets van korfbal.

Reacties zijn gesloten.

error

Vind je onze site leuk? Laat het weten via onze Socials :)

Instagram