De nieuwste spelregelwijzigingen

Vanaf dit seizoen mag er in het wedstrijdkorfbal 8x gewisseld worden, de KNKV heeft dat uitgewerkt. Maar er zijn ook wijzigingen t.a.v. aanvoerder, strafworp, scherpe voorwerpen (sieraden etc.), en de uitworp. 

Hieronder de korte samenvatting met de link van de uitgebreide uitleg van de KNKV. In de KNKV uitleg wordt ook de spelregel over de time out genoemd, dit is alleen van toepassing op de hogere klasses van overgangsklasse tot korfballeague en dus niet voor ons van toepassing. 

8x wisselen in wedstrijdkorfbal, in breedtekorfbal mocht dit al

Je mag 8 maal een speler wisselen en weer terugwisselen. Dit mag alleen bij een spelonderbreking, dus na een fluitsignaal van de scheidsrechter. Een speler die dan eruit gehaald wordt mag niet direct door naar het andere vak. 
Als er een speler geblesseerd is of weggezonden is geldt dit ook als een vervanging. Is er na de 8 vervangingen nog een blessure of wegzending dan moeten de regels daarvoor in acht gehouden worden zoals vermeld in de spelregels 2.1 onder c. 

Aanvoerder bij 8x wisselen

Omdat je bij 8x wisselen ook de aanvoerder kan wisselen blijft vanaf dit seizoen de aanvoerder gewoon aanvoerder, hij/zij moet alleen wel in de basis starten. 

Nemen van de strafworp

Vanaf dit seizoen moet de strafworp zo genomen worden dat de worp in 1x genomen wordt en richting de korf moet gaan in een poging om te scoren. Als je de bal loslaat voor stuiteren of aan een andere speler te gooien dan is dit een overtreding en een spelhervatting voor de verdediging.

Scherpe voorwerpen

Scherpe voorwerpen mochten sowieso al niet maar nu vallen daar ook scherpe nagels onder. De scheidsrechter moet daar dus ook op controleren. 

Uitworp

Als een team probeert om het spel te vertragen als ze de bal moeten uitnemen kan de scheidsrechter hiervoor fluiten en zien als spelbederf en dan krijgt de verdediging een spelhervatting. Voorheen kreeg men een gele kaart maar bleef de bal in het bezit van de aanval. Nu kan de scheidsrechter dus het balbezit ook afnemen. De gele kaart kan ook nog altijd gegeven worden.

Klik hier om naar het spelregelbulletin te gaan van de KNKV voor de uitgebreide uitleg