ZUNOBRI 1 KAMPIOEN!!!

ZUIDHORN - De plaatselijke korfbaltrots Zunobri uit Zuidhorn mocht zaterdag 17 maart in een rechtstreeks beslissingsduel tegen Sportclub uit Makkinga, uitmaken wie de ware kampioen was en daarmee dus promoveert naar de derde klasse. Trainer Ron Berkenbosch had een training en een analyseavond ingelast om zijn ploeg grondig voor te bereiden. Verder kregen een aantal spelers rust om optimaal te herstellen van blessureleed. Het beslissingsduel werd op neutraal terrein gespeeld in Jubbega maar dat weerhield het Zunobripubliek niet om met enorme massa's op te komen dagen. De tribune was al snel volledig blauw-wit, het joeg hun vlaggeschip dan ook naar een relatief eenvoudige overwinning waarmee Zunobri geschiedenis maakt door nu volledig in de derde klas te spelen.
-
Coach Berkenbosch kon nog steeds niet beschikken over de herstellende Sandrine v.d. Spek en Marielle v.d. Zee maar had twee uitstekende vervangsters in de personen van Lisette Staghouwer en Rian Beeftink, die de vorige wedstrijd ook al volledig hadden meegedraaid. Wel waren beide dames fit genoeg om als wissel te kunnen fungeren. De wedstrijdspanning was merkbaar bij de jonge gretige blauw-witten en dat bleek ook uit de openingsfase.
Na de voorstelronde was het Willem Pera die de wedstrijd met een afstander opende, 1-0. Vandaag zouden de Sportclub-dames echter gelijkwaardig zijn aan hun oponnentes wat in de laatste ontmoeting juist niet het geval was, de 1-1 kwam dan ook van een dame. Sportclub was duidelijk rustiger hoewel de blauw-witten veel betere aanvallen opzette en met lang balbezit de druk enorm opvoerde, echter werd er niet gescoord door de Zuidhorners. Sportclub profiteerde optimaal en mikte 1-2 door de mand. Gelukkig had Zunobri Alie Lanting die vandaag een uitstekende pot korfbalde, zij zette beide ploegen weer naast elkaar.
Dit spelletje duurde tot de 20e minuut, want vanaf 3-3 zou Zunobri het veldoverwicht ook gaan uitdrukken in scores.
Alle Veenstra werd op maat bediend door Fred Pera toen de eerstgenoemde half langs zijn heer was en niet attent genoeg verdedigde, helaas miste de aanvoerder deze kans. Maar even later mikte Fred Pera een geweldige 1-hander door de mand waarna het Alle Veenstra was die Fred Pera op precies dezelfde manier bediende en de Zuidhorners een gat van 2 doelpunten sloeg, 5-3. Het publiek ging op de banken en de Toyota-ploeg kwam in een flow. John Beeftink vond ook de korf waarna scheidsrechter Kees de Vries beide ploegen de rust in stuurde met een 6-4 tussenstand.
In de rust hamerde coach Berkenbosch op de kleine dingetjes en wilde meer lange aanvallen zien.
Sportclub wilde eigenlijk in de eerste tien minuten direct terugkomen maar zover kwamen de friezen helemaal niet, het waren Fred Pera en Alie Lanting die daar een stokje voor staken, bij 8-4 leek het eigenlijk al gebeurd maar coaches Berkenbosch en Schaafsma waren voorzichtig want het was nog maar de 4e minuut. Immers twee goals en de geel-hemden zaten weer in de wedstrijd. Even leek dat scenario mogelijk want in de vijfde minuut mikte weer een Sportclub dame de 8-5 door de mand. Echter net als vorige wedstrijd was het John Beeftink die warmgedraaid was en zijn ploeg met één van zijn vier goals op sleeptouw nam, 9-5. De uitblinkende Alie Lanting gooide met haar derde goal de zaak grondig op slot door 10-5 in de kunststof korf te gooien waarna het publiek nog een staand applaus weggaf. Sportclub had steeds meer moeite om de bal rond te krijgen en kwam maar met moeite onder de Zuidhorner druk uit. Jantine de Vries werd volledig vrijgespeeld aan de zijkant van de korf toen Alie Lanting voor de zoveelste keer twee dames naar zich toetrok. Zij legde aan waarbij er even een doodse stilte viel, het Zunobri publiek barste uit toen Jantine de Vries loepzuiver van afstand de 11-5 inmikte.
Daarna pas deed Sportclub weer wat terug maar zag het wel dat het eigenlijk hopeloos was geworden. Hoewel scheidsrechter de Vries goed floot zat hij er in de ogen van de Zuidhorners ook wel eens naast, helaas kreeg Willem Pera zijn tweede gele kaart van het seizoen vanwege wegwerpen van de bal, en is dus de eerstvolgende competitiewedstrijd geschorst.
Toch mocht dit de blauw-witte pret niet drukken, John Beeftink produceerde zijn derde treffer. Mooie duels tussen Lisette Staghouwer en haar dame werden eveneens beloond met een applaus van het ruim opgekomen Zunobri-publiek. Toen Peter Schutte nog ingebracht werd kwam er meer snelheid en moest Sportclub omschakelen, dat dit niet lukte, getuige de afstander van Peter Schutte, was al snel duidelijk. Ook Marielle v.d. Zee werd nog ingebracht om meer lengte en overwicht bij de dames te creeren. Zunobri kon in de laatste minuten freewheelend korfballen want het kon niet meer verliezen, bij 14-7 kwam de nauwelijks fitte Sandrine v.d. Spek er nog in om nog even te proeven aan de sfeer maar begon het publiek al "Campione, campione" te scanderen. Sportclub kwam nog met een laatste stuiptrekking terug, door een afstander en een vrije bal maar het mocht de ploeg uit Makkinga allemaal niet meer baten, 14-9. Gek van vreugde renden de blauw-witten hun ererondjes terwijl het Zuidhorner publiek lachend het Zunobri lied inzette. Voorzitter Slager feliciteerde glunderend zijn meiden en jongens met bloemen waarna het feest onder de douche gewoon doorging. 's Avonds was er een grote receptie voor alle Zunobrianen waarna de selectieleden het er nog eens goed van namen in de stad. Receptie met op de achtergrond sponsor Toyota PijpkerDaarmee heeft Zunobri weer een mijlpaal bereikt want het speelt voor het eerst in de geschiedenis zowel op het veld als in de zaal derde klasse. Een mijlpaal bereikt onder trainer Berkenbosch maar met een knipoog naar oud-trainer Gerrit Dijk die vier jaar geleden aan een moeilijk integratie- en vernieuwingsproces was begonnen, hij kon er niet bij zijn maar feliciteerde zijn oude club telefonisch.
Doelpuntenmakers: John Beeftink 4, Alie Lanting en Fred Pera 3, Rian Beeftink, Jantine de Vries, Willem Pera en Peter Schutte