Oud Zunobrianen maken het NQL 1 enorm lastig

REITSUM - Afgelopen zaterdag zou officieel de wedstrijd NQL 1 - Boelenslaan 1 worden gespeeld, maar deze werd echter eerder gespeeld. Omdat NQL een afsluiting had en bovendien afscheid nam van de naar Mid Fryslân vertrekkende Sietske Hoekstra en al afscheid had genomen van Folkert v.d. Velde, wilde het wel een oefenwedstrijd. Deze wedstrijd werd gespeeld tegen het oud eerste team spelers van Zunobri uit het Groningse Zuidhorn. In een spannend duel won NQL met het kleinst mogelijke verschil.

 

Dat het seizoen ten einde was, was met name bij NQL duidelijk te zien, de combinaties liepen niet geweldig maar een aantal oud-eerste team spelers van de Toyotaploeg uit Zuidhorn speelde erg goed. Manon Bos en met name John Beeftink wisten een paar maal de aanvallen van de Friezen te onderbreken.

Toch opende de Jansma-formatie middels Baukje Tamsma die een mooi kansje onder de korf verzilverde, maar ook daarna was het gevaar nog niet geweken. Willem Pera zat namens de gasten een paar maal dichtbij de gelijkmaker maar ook de van NQL 2 invallende dames konden een paar maal gevaarlijk tot schot komen.

NQL bleef moeite houden met de lengte van Ricardo de Graaf en John Beeftink die veelvuldig de rebounders van de Friezen wisten af te troeven. Maar een foutje werd vakkundig door Ebele Visser afgestraft, 2-0. Toch kwam Zunobri terug, John Beeftink liet zien over nog steeds veel klasse te beschikken en Bartel Visser moest dan ook alle zeilen bijzetten. Eerstgenoemde kon profiteren van een klein foutje van zijn directe tegenstander en het was weer 2-1.

Weer later wist dezelfde John weer middels een kansje zelfs de 2-2 te maken en de blauw-witte ploeg uit Zuidhorn stond er weer. NQL zou steeds het voortouw nemen, want toen Tsjikke Zijlstra een doorloper benutte en even later Einte Wassenaar Joost de Jong verschalkte was het 5-3 bij rust. 
Maar coach Schaafsma gaf aan dat er beter omgegaan moest worden met de lengte van de heren en sneller combinatiespel moest komen.

Interim coach Dirk Grit die Zunobri voor deze gelegenheid coachte veranderde wat in zijn vakken en onderhield zijn ploeg om vooral zo door te gaan. Met momenten combineerde NQL in de tweede helft ook beter hoewel het nooit het niveau van eerdere wedstrijden behaalde. Zunobri echter draaide wat beter met de vakwisseling en kon meer aanvallende druk brengen in beide vakken.

Het was weer de gevaarlijke John Beeftink die namens oud-Zunobri 5-4 aantekende. Maar vanaf toen leek NQL er even genoeg van te hebben, Bartel Visser en Einte Wassenaar tilden de zwart-hemden naar 7-4 en even leek het er op dat de thuisploeg erover heen zou gaan.

Niets bleek minder waar, Willem Pera lijde een uitstekende fase van de Groningers in want hij scoorde en mooie afstander, 7-5. Toen alweer de uitblinkende John Beeftink 7-6 maakte kregen de Groningers een enorme adrenaline kick. De afscheidnemende Folkert v.d. Velde kon het verschil nog niet maken hoewel hij uitstekend inviel.

Het antwoord kwam van de scheidende Sietske Hoekstra die 8-6 middels een kans bij de korf raak mikte maar ook nu bleef het spannend. De Zuidhorners bleven kalm en rustig spelen en zo heel af en toe zaten de NQL-ers er niet helemaal goed bij, nu was het Ricardo de Graaf het die 8-7 erin schoot. Maar toen de prima leidende Hotze van Dijk een overtreding zag op Tsjikke Zijlstra mikte zij zelf een strafworp door het kunststof, 9-7. Zus Antsje Zijlstra die inviel bij de Zuidhorner-ploeg vanwege damestekort, mikte echter weer 9-8 door het mandje.

Zo bleef de wedstrijd spannend en het ruim opgekomen publiek bleef dan ook gespannen kijken naar de afloop. Toen Sietske Hoekstra haar 3e van de middag produceerde kwam daar dan toch het moment van het echte definitieve afscheid. De 17 jarige Hoekstra gaat naar Mid Fryslân en ze kreeg een applaus wissel, haar tweelingzus Gerbrich Hoekstra, die nu vanuit de junioren voor het eerst naar de selectie gaat, wisselde haar symbolisch af.

Jacob v.d. Velde die ook was ingevallen bij de Groningers bracht de spanning tot het einde terug want hij mikte nog 10-9 raak. Maar daarmee was het ook gebeurd en kon Zunobri met opgeheven hoofd terug naar Zuidhorn.

Coach Schaafsma: “Natuurlijk zullen we het talent van onze Sietske en de ervaring van Folkert enorm missen maar vooral hun persoonlijkheid zullen we missen, toch gunnen we het Sietske echt heel erg en hebben stille hoop dat Folkert na enige tijd weer terugkomt. In ieder geval zullen wij volgend seizoen er zeker weer staan.”

Doelpuntenmakers NQL: Sietske Hoekstra 3, Einte Wassenaar en Tsjikke Zijlstra 2, Baukje Tamsma, Ebele Visser, Bartel Visser.
Doelpuntenmakers Zunobri: John Beeftink 4, Willem Pera, Sonja Grit, Antsje Zijlstra en Ricardo de Graaf en Jacob v.d. Velde.

Staand vlnr. Jacob v.d. Velde, Dirk Grit (coach) Sonja Grit, Antjse Zijlstra, Fardau Breeuwsma (allen van NQL), Joost de Jong, Manon Bos, Ricardo de Graaf.
Onder vlnr. John Beeftink, Trijnette Boonstra en Willem Pera